Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ebenezer
    Classic
    • 2013
    • 36

Hey, na forum jestem nowy, ale czytam wiadomości klubowe od dawna. Mój problem polega na tym, że po 8 latach jazdy na gazie fabią 1 1,4 AZE kupiłem Octę 2 FL 1,6 102 KM z gazem dokładanym w salonie za prawie 5 tys.Tylko że ta instalacja gazowo-benzynowa do pierwszego przeglądu po 15 tys. działała jak należy na gazie, a po wgraniu na siłę nowej mapy łyka tez benzynę. Może jednak wartałoby się dobić do rzecznika praw konsumenta lub założyć pozew zbiorowy, bo każdy z osobna to sobie tylko pogada. A czas leci i za rok nie będzie już aut na gwarancji.

Komentarz

• spc
      Elegance
      • 2012
      • 825
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez bishop
      Nie ważne czy wierzysz aso , ważne że płacisz :lol: / tak ten przegląd darmowy , ale będziesz bulił kase za jazdę na pb zamiast lpg/ tzn Twoja firma , bo prywatnie pewnie byś, zmienił podejście do dotrysku pb.
      Tu się nie zgodzę. Wprawdzie nie interesowałem się zbytnio LPG, ale forum przeglądam regularnie wpadł mi niedawno w oko ten temat. Jak dowiedziałem się, że firma zamawia roomstery z LPG, zrobiłem rozeznanie na temat instalki. Gdy wyszło że to LR, doczytałem ten temat i wspomagając się pozyskaną tu wiedzą rozmawiałem z jedną z osób odpowiedzialnych za zakup. Krótko mówiąc - nie zostałem potraktowany poważnie. Stwierdziłem więc, że firma wie co robi i się nie będę odzywał. Kilka razy w tygodniu jeżdżę A4 z Tarnowa do Krakowa, Katowic, Gliwic, czasem Opola, więc utrzymywać prędkość 120km/h żeby zmieścić się poniżej 3k RPM mi się nie uśmiecha.
      A prywatnie miałem kiedyś O1 z LPG, ale nawet nie wiem jaka instalka tam była. Wiem tyle, że paliła i jeździła na gazie, chyba że się samemu przełączyło na Pb. Ja tylko odstawiałem auto do mechanika i na zmianę opon. No i tankowałem - 99% czasu jeździła nim żona

P.S. Czy to norma, żeby felgi Denom 17" z oponami Barum Bravuris 225/45/17 kosztowały 5500zł za komplet? (Chociaż w ASO pewnie tak :P)
      Piter
      tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
      KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Trzeba podjechac do gazownika i niech ustawi po ludzki i zapomniej o ASO. Kolejne 15kkm to bedzie akurat na koniec gwarancji pewnie, wiec przed tym wyjazdem mozna znow na chwile zmienic jak robi to ASO.

Kolejna sprawa tu co ASO to robi inaczej, wiec jest szansa ze sami nie beda wiedzieli co zrobili, a co nie
        Spritmonitor.de

Komentarz

• spc
          Elegance
          • 2012
          • 825
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
          Trzeba podjechac do gazownika i niech ustawi po ludzki i zapomniej o ASO. Kolejne 15kkm to bedzie akurat na koniec gwarancji pewnie, wiec przed tym wyjazdem mozna znow na chwile zmienic jak robi to ASO.
          Ja robię dla firmy 50kkm rocznie, więc do końca gwarancji trochę nabiję

[ Dodano: Sro 11 Gru, 13 21:27 ]
          Nie doczytałem że odpowiedź Maicrofta nie dotyczy mojego posta
          Piter
          tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
          KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• patrykL
            Rider
            • 2009
            • 588

patenty typu dotryk PB oraz wysoka temperatura przełączania
            akurat "dotrysk" benzyny to nie wymysl lr, tylko "zabezpieczenie i inicjatywa" skody, a temp. przelaczania na lpg w moim egzemplarzu to cos ok. 40 st., innymi slowy, jakies 800m przy takich pogodach jak teraz

Co trochę jakaś nowsza mapa i lepsza od poprzedniej, która była najlepsza
            akurat jak miałem klopoty z mapa/działaniem instalacji to lr (za pośrednictwem i przy rzetelnym wsparciu aso) podejmowalo (dosyc) chętnie wszelkie proby rozwiązania mojego problemu, dlatego ja raczej nie mam co narzekac, ale wspolczuje Wszystkim Kolegom uzerajacym, się za własne pieniądze, z aso

Komentarz

• Ebenezer
              Classic
              • 2013
              • 36

Czy brak wpisów na tym forum świadczy o tym, że MY nabywcy benzynowej instalacji LPG za 5000 zł daliśmy się zrobić na szaro pseudo-liderowi polskiego rynku sprzedaży ???????

Komentarz

• filip_auto
                Ambiente
                • 2011
                • 164

Landi nie jest zła tylko trzeba znaleźć gaziarza żeby to ogarniał

no i nie montować LPG w ASO chyba że za 1 zł

Ale zestaw komputer omegas + wtryski keihiny + reduktor IG1 i filtr fazy lotnej z włókna szklanego wystrojone na drodze w pełnym zakresie obrotów i przypominasz sobie o LPG przed kasą.

A jak ustawiona na sondzie szerokopasmowej przy pedale w podłodze na 0,9 to się zbiera lepiej niż na PB

Komentarz

• kiler01
                  Classic
                  • 2011
                  • 19

czy moglby ktos opisac tak bardzo dokladnie jak wykonac ustawienie mapy samemu
                  przy zalozeniu ze mam kabelek do lpg (od CCY) oraz kablek vag 002 (od e-service.info.pl) ?

w sensie co odczytywac z sondy i jak to przeniesc na ustawienie mapy lpg...

czy po wymianie filtrow (obu) nie powinno sie wykonywac kazdorazowo autokalibracji?
                  pytam bo wlasnie jestem po wymianie w aso - nic nie zmienili w mapie, ani nie wgrali nowej wersji ani nie dodali dotrysku - nie zrobili doslownie nic poza sprawdzeniem czy nie ma bledow.

pozdrawiam

Komentarz

• yunior81
                    RS
                    • 2010
                    • 1657
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez filip_auto
                    + wtryski keihiny
                    ..... droga inwestycja.....

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Zamieszczone przez filip_auto
                      reduktor IG1
                      Skoda daje IG1 tylko taki do max 100KM, ktory prawdopodobnie ledwo daje rade cisnieniowo. Reduktorow IG1 jest kilka - niestety.

Kehiny mozna zamienic na Barracudy albo Hany i tez bedzie wzorowo.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• kiler01
                        Classic
                        • 2011
                        • 19

Zamieszczone przez Maicroft

Kehiny mozna zamienic na Barracudy albo Hany i tez bedzie wzorowo.
                        Dokonal ktos takiej podmianki np na barracudy i ma juz jakis wiekszy przebieg aby potwierdzic ze to dziala ok ?

wymiana na nowe mady to ok 1000 wiec barracudy zdecydowanie tansze
                        pytanie tylko czy sie napewno da i ile to wyjdzie ?

Komentarz

• logan_x
                          Rider
                          • 2011
                          • 401
                          • Octavia I (1U2)
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Są medy w nowej specyfikacji, która ma podobno rozwiązać problemy z trwałością jakie ostatnio występowały.
                          Jeśli montujesz instalacje gazowe Landi Renzo z wtryskiwaczami MED ta informacja może być dla Ciebie ważna, koniecznie przeczytaj całość.

Na allegro niebieskie(odpowiednik czarnych) można już kupić w cenie od 135 złotych /sztuka.

Komentarz

• kiler01
                            Classic
                            • 2011
                            • 19

Zamieszczone przez logan_x
                            Na allegro niebieskie(odpowiednik czarnych) można już kupić w cenie od 135 złotych /sztuka.
                            jedna aukcja z 4 sztukami wiele nie zmieni (u wiekszosci gaziarzy cena to ok 200 - 250 szt) inna sprawa ze nowe wtryski (niebieskie) trzeba wymienic i wgrac nowa mape dedykowana do pracy z nimi.
                            Nie wiem czy ASO bedzie chcialo to zrobic jak ktos podjedzie ze swoimi wtryskami - moze ktos ma info czy tak sie da ?

Rozmawialem z kilkoma gaziarzami i maja podobnie - nie bardzo sie rwa do montowania jak ktos przyjedzie ze swoimi.
                            Druga sprawa ze z rozm tel wiem ze soft jaki jest od Landi w tourach moze byc "zablokowany" i ze trzeba by to sprawdzic.

Dlatego tez pytam czy komus udalo sie wymienic na Hanki albo polskie barracudy i mu to wszystko hula ?

Komentarz

• kinimod1987
                              Classic
                              • 2013
                              • 23

Rozmawialem z kilkoma gaziarzami i maja podobnie - nie bardzo sie rwa do montowania jak ktos przyjedzie ze swoimi.
                              Druga sprawa ze z rozm tel wiem ze soft jaki jest od Landi w tourach moze byc "zablokowany" i ze trzeba by to sprawdzic.
                              A czy rozmawiałeś z LR serwisami ? Pewnie kręcą nosami bo tracą zysk ze sprzedaży wtryskiwaczy.

Co do tego artykułu na gazeo.pl - ciekawe czy jak pojadę na wiosnę do ASO to już będę wymieniać na te nowe czy nadal wciskać stare wersje.

Komentarz

• bishop
                                L&K
                                • 2012
                                • 1430

Co do tego artykułu na gazeo.pl - ciekawe czy jak pojadę na wiosnę do ASO to już będę wymieniać na te nowe czy nadal wciskać stare wersje.
                                A skad wiesz ,że Ci padną na wiosne?

Komentarz

• kinimod1987
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 23

od jakiegoś czasu znowu mam falowanie obrotów na biegu jałowym. nie ma znaczenia gdzie zatankuje lpg, czy jest 5 stopni czy -5 . na wiosnę się zgłoszę bo gwarancja kończy mi się w maju. wymienię wtryski na nowe i jadę na przegląd do LR zobaczyć czy w ogóle da się uratować tą instalacje

Komentarz

• bishop
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1430

Aaaa to Ty tak chcesz wy...ślizgać aso :lol: , ...a oni Ci w maju powiedzą, komp instalacji nie pokazuje błędów, dowidzenia. I co Pan zrobisz?

Komentarz

• kinimod1987
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 23

To będzie już trzecia wymiana wtryskiwaczy. Za każdym razem jest ten sam objaw i nie robią problemów z wymianą. Tutaj nie trzeba komputera by stwierdzić nieprawidłowości
                                      odpalasz silnik, podnosisz maskę i pokazujesz jak co 5-15 sekund silnik podbija obroty nawet bez podnoszenia maski widać na obrotomierzu jak wskazówka idzie do góry dodatkowo spalanie skacze z 0,7 na 1,6.
                                      W sumie to nie stwierdziłem innych objawów, żadnego szarpania, gaśnięcia czy spadku mocy. tylko te cholerne falowanie
                                      Wydaje mi się że falowanie nasila się jak mam zatankowany lpg do pełna ale nie jestem pewien. Sprawdzę to w tym tygodniu (O ile w ogóle może to mieć jakiś wpływ)

Komentarz

• kiler01
                                        Classic
                                        • 2011
                                        • 19

Zamieszczone przez kinimod1987
                                        A czy rozmawiałeś z LR serwisami ? Pewnie kręcą nosami bo tracą zysk ze sprzedaży wtryskiwaczy.
                                        EGP - stwierdzili "ze nie bawia sie w takie rzeczy" tylko wymiana na mady ok tysiaczka.
                                        vario gas - ewentualnie wymiana na Hanki koszt 600-700 ale do sprawdzenia czy nie zablokowany komp.

Trzecia wymiana wtryskow - a na jakie wymieniali Ci poprzednio - wstawiali czarne czy juz z niebieska koncowka ?

Komentarz

• bishop
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1430

Zamieszczone przez kinimod1987
                                          Już wymieniają na niebieskie :szeroki_usmiech

Komentarz

• kinimod1987
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 23

Jeśli powiecie mi jak to sprawdzić to chętnie sprawdzę jakiego koloru mam wtryski obecnie

gorzej jeśli okaże się że mam już niebieskie

Komentarz

• bishop
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1430

Otworzyć maskę i popatrzyć :P

Komentarz

• kinimod1987
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 23

ale muszę to rozkręcać ? Wolałbym nie bo mam lewe ręce do takiej roboty

Komentarz

• Andrzej.P
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1516
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czarne i niebieskie
                                                  Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                                  FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• kiler01
                                                    Classic
                                                    • 2011
                                                    • 19

w koncu udalo sie - wymiana w aso na chwile przed koncem gwarancji - czarne mady wytrzymaly niecale 13 tys km nowe niebieskie - ciekawe ile dadza rade...
                                                    Szarpanie na przy niskich obrotach na 2 i 3 biegu ustalo

Komentarz

Pracuję...